Normal 0 21 false false false EN-US X-NONE TH /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel - Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Cordia New"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:AR-SA;}
”Har du testet din familie for talent, Mads Skjern?”
Du kender det måske. Du og din familie ejer, udvikler og driver en virksomhed. Men fordelingen af ansvarsområder er ikke udtryk for gennemskuelige HR-faglige overvejelser.
Måske har familieoverhovedet fordelt posterne på baggrund af traditioner og familiedynamikker, som intet har med kompetencer at gøre. Muligvis har tilfældige omstændigheder rådet.
Men sådan behøver det ikke at være.
Mange virksomheder tester deres medarbejdere for at identificere deres talenter og matche dem med de teams, der skal skabes, og de jobfunktioner, der skal varetages.
En talenttest belyser den enkeltes evner og potentialer, styrker og svagheder – men også hvordan et team bedst sammensættes og samarbejder. Og hvorfor skulle en ejerfamilie ikke også kunne bruge talenttests, når rollerne skal fordeles og fintunes?
Nogle familievirksomheder følger stadig ’Mads Skjern-metoden’, hvor den førstefødte søn skal stå i spidsen for virksomhedens topledelse, uanset om han faktisk ville egne sig bedre til at arbejde med produktudvikling, intern service eller HR.
Men det er ikke kun i Matador, at den metode vil skabe problemer for familien og for virksomhedens drift og udvikling.
Sådan er virkeligheden også – heldigvis, fristes jeg til at sige.
For det er sund logik, at rollerne (også) i familievirksomheder bør fordeles efter det enkelte familiemedlems kompetencer og talenter samt teamets behov. Både for virksomhedens og den enkeltes skyld.
Mine egne erfaringer siger mig, at mange ejerfamilier har et uforløst potentiale, som kan identificeres, hvis familien forholder sig åbent til at skabe det bedst mulige team. Og til det formål kan en talenttest udført af en uafhængig konsulent sikre den nødvendige objektivitet i processen.
”Men hvad så med de familiemedlemmer, der ikke har talent for at lede?” spørger du måske.
Store familievirksomheder har lige så mange fag- og arbejdsområder som andre virksomheder. Der er altså rig mulighed for at finde et godt jobmatch til de familiemedlemmer, som ønsker at bidrage til virksomhedsudviklingen med de kompetencer, de har.
Både virksomheden og det enkelte familiemedlem vinder i længden ved, at alle havner i deres rette element – og at familien lærer at se hinandens talenter som komplementerende snarere end konkurrerende.