Rådgivning om generationsskifte i familieejede virksomheder

Få rådgivning af en der har gået vejen selv.

Drømmer du om, at du en dag vil opleve dine børn overtage driften af familievirksomheden? Hvis ja, så er du langt fra den eneste.

Rigtig mange ejere og ledere i familieejede virksomheder har en drøm

at deres børn på et tidspunkt skal overtage stafetten

Jeg anbefaler altid at begynde planlægningen af generationsskiftet i din virksomhed i rigtig god tid. Det kan ikke gøres for tidligt. Det er måske dit livsværk du skal give videre. Det er måske en familievirksomhed med stolte traditioner, som er nedarvet gennem flere generationer. Og nu er turen kommet til dine egne børn. Et generationsskifte i familieejede virksomheder handler om at overdrage selskabet på den bedst mulige måde, så det nye ejerskab har de bedste forudsætninger for at videreføre virksomhedens langsigtede vision. Samtidig er der som regel også et mål om at minimere de skattemæssige konsekvenser for alle de involverede parter.

En tungtvejende grund til at starte forberedelserne i god tid er, at der er fordele ved at foretage generationsskiftet mens den afgivende ejer stadig er i live. En afgivende ejer og leder kan hjælpe til i en overgangsfase, så virksomheden understøttes i perioden før, under og efter generationsskiftet. Derved sikres virksomhedens drift og fremtid bedst muligt i en ellers usikker og turbulent periode.

Desuden kan der være skattemæssige forhold, som både den nye og afgående ejer eller ejerkreds med fordel kan tage stilling til i god tid inden det formelle generationsskifte, og som kræver hjælp fra en skatterådgiver.

Planlæg derfor generationsskiftet i din familieejede virksomhed i god tid og nyd godt af de fordele det bærer med sig. Det kan jeg hjælpe dig med, ligesom jeg kan pege dig i retning af andre specialister, såsom jurister, revisorer og skatterådgivere, hvis behovet er der.

Kontakt

Eva Fischer kan bookes som foredragsholder, som rådgiver til din familie- eller partnerejede virksomhed eller kontaktes angående bestyrelsesposter.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hvad er et generationsskifte?

Når en familievirksomheds ejerskab overdrages til den næste generation i familien, foretages der et generationsskifte i den familieejede virksomhed. Der sker altså et generationsskifte i en virksomhed når ejerskabet og lederskabet af et selskab eller en virksomhed overdrages fra en forælder til et eller flere af dennes børn. Transaktionen sker typisk fra forælder til barn/børn. Driften af virksomheden overtages dermed af den næste generation i familien.

Det er dog ikke uden fortilfælde, at transaktionen foregår mellem en afgivende ejer og en betroet medarbejder. Sådan en transaktion gøres typisk anderledes end ved et typisk generationsskifte internt i ejerfamilien.

I forbindelse med et generationsskifte i en familieejet virksomhed opstår der mange spørgsmål – nogle af de typiske spørgsmål handler om, hvornår generationsskiftet skal foretages, hvem virksomheden skal overdrages til og skattemæssige udfordringer i forbindelse med overdragelsen.

Sådan kommer du i gang med generationsskiftet

Send en mail helt uforpligtende. Så finder vi ud af, hvordan jeg hjælper dig videre igennem processen, så vi sikrer, at du kommer trygt igennem alle fire faser i overdragelsesprocessen.

Generationsskiftets fire overordnede faser

Et generationsskifte skal være gennemarbejdet og kræver forberedelse – uanset om det er generationsskifte i familieejede virksomheder eller om der er tale om overdragelse til en betroet medarbejder.

For at sikre alle parter i overdragelsen mest muligt, kan man inddele virksomhedsoverdragelsen i fire overordnede faser:

Overvejelserne

Hvilke overvejelser har du gjort dig om generationsskiftet? Hvem skal overtage roret efter dig, og er der tale om overdragelse af anparter, eller er det udelukkende et spørgsmål om et ledelsesmæssigt generationsskifte? Er den eller de personer du har i tankerne bekendt med dine overvejelser? Er det deres ønske eller er det blot dit ønske? Er den eller de personer også det rigtige match for virksomheden?

Planlægningen

I denne fase lægges der skinner ud for hele generationsskiftet, så der er styr på alle aftaler. Planen indeholder forberedelserne, selve transaktionen samt overdragelsen og tiden efter transaktionen og generationsskiftet. Det er vigtigt, at alle involverede parter er bekendt med deres egne opgaver og processen i overordnet forstand. Således gennemføres generationsskiftet bedst i praksis.

Transaktionen

I denne del af processen gennemføres transaktionen. Til denne del ledsages de involverede parter typisk af specialiserede rådgivere inden for eksempelvis jura, økonomi og skat.

Overdragelsen

Den tekniske overdragelse sker jo i forrige fase, men det viser sig, at de familieejede virksomheder som klarer sig bedst efter et generationsskifte, er de virksomheder, hvor både den afgivende ejer og den nyslåede ejer har fundet frem til en fælles vision om, hvordan virksomheden skal formes fremadrettet. Tiden efter selve transaktionen viser sig i mange tilfælde at være den vigtigste tid for virksomheden.

Eva Fischer har arbejdet sammen med blandt andet:

BLOGGEN

de seneste blog indlæg
Eva Fischer rådgiver generationsskifte

FÅR FAMILIEN FOR MEGET I LØN?

FÅR FAMILIEN FOR MEGET I LØN? Spørgsmålet er aktuelt i mange familievirksomheder. Forestil dig, at den administrerende direktør, som IKKE er medlem af ejerfamilien, får en løn på markedsniveau.

Læs mere »

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Og få løbende informationer & nyheder