Skal interne krige slå din familievirksomhed ihjel?

Det er et faktum. Mange familievirksomheder har haft alvorlige, interne stridigheder i ejerfamilien – og alligevel har virksomheden overlevet.

Det britiske monarki er et ekstremt eksempel:

Dronning Elizabeth I og hendes kusine, Mary, “Queen of Scots”, var indædte modstandere. De mødte aldrig hinanden, men Elizabeth sørgede for, at Mary fik hovedet hugget af, efter Mary var blevet fundet skyldig i at deltage i et mordplot imod sin kusine.

Kongehuset, i nyere tid kendt som “The Firm”, overlevede som bekendt.

Når en familie ejer og driver en virksomhed sammen, kan der opstå magtkampe og personlige uoverensstemmelser, præcis som det gælder i andre firmaer. Det er naturligt – og det behøver altså ikke føre til virksomhedens ruin.

Men det er ikke ensbetydende med, at intern uro, ustabilitet og medfølgende dårlig omtale styrker en virksomhed.

Tværtimod.

Både firmaet og familien vil være bedre tjent med, at problemerne bliver håndteret, inden konflikterne bryder ud og eskalerer.

Og som medlemmer af en ejerfamilie kan I hver især gøre noget for at undgå, at striden blusser op:

✅ Tænk altid på familiens og virksomhedens interesser, inden du taler eller handler i afgørende situationer, men vær samtidig opmærksom på dine egne og andre familiemedlemmers individuelle grænser og behov.

✅ Vær efterfølgende klar til at kaste et kritisk blik på din egen handlemåde, selvom du ikke altid i øjeblikket kan se, hvad DU kan have gjort galt.

✅ Vær åben og ærlig overfor de andre familiemedlemmer, når du oplever, at et af dem har begået en uret imod dig.

Rådene forudsætter, at ejerfamilien er indstillet på at arbejde konstruktivt med de indbyrdes relationer og kommunikationen familiemedlemmerne imellem.

Er det ikke tilfældet, må I som familie arbejde henimod, at den forudsætning kan blive opfyldt – hvad enten I driver en industrivirksomhed, en butik eller et kongehus sammen.

Læs mere for at finde ud af, om jeg kan hjælpe jeres familie.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Og få løbende informationer & nyheder
Se også disse indlæg
Eva Fischer Hansen

Eva Fischer Hansen

Hendes dybe indsigt, men alligevel praktiske rådgivning, bringer nyt håb og fornyelse til de mennesker, der arbejder for familie- eller stifter-ejede virksomheder

Mere om Eva