Har I husket følelserne i jeres familievirksomhed?

Forhåbentlig. De kan nemlig både understøtte og underminere ejerfamilien.
 
Det er ikke ny viden. Alligevel er der mange familievirksomheder, der kunne have gavn af at fokusere mere på, hvordan ejerne har det med hinanden.
 
For strategier for udvikling og drift er vigtige, men de gør det ikke alene. Organisationsarbejde rækker også kun så langt, og det samme gælder teknisk kunnen.
 
Følelser er et enormt vigtigt aspekt af familievirksomhedens liv.
 
Følelser kan rykke en gruppe mennesker eller få dem til at stå i stampe, uanset om de har styr på alt det faglige.
 
En del af de udfordringer, jeg var med til at løse som bestyrelsesformand i min families virksomhed var strategiske, tekniske og markedsrelaterede. Og det var nødvendigt at adressere dem, Ingen tvivl om det.
 
Men der er heller ingen tvivl om, at relationer og følelser var mindst lige så vigtige – på godt og ondt.
 
Netop følelserne var jeg ikke så god til at sætte på dagsordenen, når familien mødtes for at tale om forretningen. De blev ligesom skubbet til side, fordi vi havde alle de andre (dejligt upersonlige!) problematikker at håndtere.
 
Hvis jeg kunne rejse tilbage i tiden og tilbyde mig selv rådgivning, ville jeg i bund og grund sige:
 
”Hey, Eva, husk at behandle de følelsesmæssige udfordringer med samme dedikation som alle de andre udfordringer. Hvornår har I sidst talt med hinanden om jeres relationer i familien?”
 
Formålet med at tale om følelser i familievirksomheden er simpelt:
 
En familie, som er følelsesmæssigt sammentømret, har meget bedre forudsætninger for at trives og lede deres virksomhed godt igennem en storm end en familie, hvor følelserne har en destruktiv indflydelse på samarbejdet.
 
Så egentlig er det bare sund fornuft at fokusere på følelser.
 
Er jeres familie interesseret i at arbejde med jeres relationer – men synes I, at det er vanskeligt? Så kontakt mig for at høre, hvordan en rådgiver kan hjælpe jer godt på vej.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Og få løbende informationer & nyheder
Se også disse indlæg
Eva Fischer Hansen

Eva Fischer Hansen

Hendes dybe indsigt, men alligevel praktiske rådgivning, bringer nyt håb og fornyelse til de mennesker, der arbejder for familie- eller stifter-ejede virksomheder

Mere om Eva