”Det er stadig mig, der styrer den her forretning!”

Måske siger de det ikke. Men for familievirksomhedernes overhoveder kan det være svært at overlade lederrollen til næste generation.

Erfaringen med at lede en virksomhed får man jo ikke fra den ene dag til den anden. Og skal kursen ikke holdes, hvis virksomheden har haft succes i årtier?

Et generationsskifte er som at skifte chauffør, mens bilen stadig kører:

Ofte en vanskelig affære – særligt hvis chaufføren betragter arvtageren som ”ikke klar” og insisterer på at blive i førersædet.

Så hvad gør du, hvis du tilhører den generation, der skal overtage virksomhedens ledelse ved et generationsskifte?

Hvis vi bliver ved bilanalogien, skal du ikke forsøge at hive førerens hænder væk fra rattet.

Vær mere konstruktiv.

Betragt generationsskiftet som en proces. Her kan du lære en masse af den tidligere generation og på den måde minimere risikoen for at presse organisationen og familien ud i en krise som resultat af generationsskiftet.

Og med den tilgang vil du blive mødt med en højere grad af tillid, tiltro og forståelse fra den, du skal overtage ledelsen fra.

Er din mor eller far bestyrelsesformand i familievirksomheden? Så prøv i god tid inden generationsskiftet at blive enige om, at du skal være næstformand og hjælpe med nogle af formandens opgaver.

Med tiden kan du overtage flere og flere opgaver. Og for at sikre en glidende overgang kan I bytte plads, så matriarken bliver næstformand, og du bliver formand.

Klart nok. Samspillet kan blive udfordrende. Men det kan også give jer tid til tilvænning og mere ordnede forhold omkring generationsskiftet.

Det er ikke altid let at give sit livsværk videre, og det kan også være svært at erkende, at familiens næste generation er blevet voksen. Så vær tålmodig og sæt pris på den afgående generations vilje til at bidrage til det sidste – også selvom du er klar til at sætte dit eget lederskab i spil.

Kontakt mig, hvis din familie ejer en virksomhed, som står overfor et svært generationsskifte. Så finder vi ud af, om I kan have gavn af hjælp.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Og få løbende informationer & nyheder
Se også disse indlæg
Eva Fischer Hansen

Eva Fischer Hansen

Hendes dybe indsigt, men alligevel praktiske rådgivning, bringer nyt håb og fornyelse til de mennesker, der arbejder for familie- eller stifter-ejede virksomheder

Mere om Eva