“Det er jo lettere at få tilgivelse end tilladelse”

Den påstand har du nok hørt før.


Men er der nogen sandhed eller værdi i den, når vi taler om forholdet mellem medlemmer af ejerfamilien, som befinder sig forskellige steder i familievirksomhedens ledelseshierarki?

Svaret må (desværre vil nogle nok mene) være et kategorisk nej!

På den korte bane virker det måske lettere at handle efter sit eget hoved nu og tage opgøret senere. Men i længden er det en næsten sikker vej til problemer i ejerfamilien.

For ville du selv have tillid til nogen, som blev ved at handle i modstrid med de beslutningskompetencer, som gælder i virksomheden?

Og set fra ‘synderens’ perspektiv:

Respekterer du dybest set en person, hvis autoritet du ikke altid tager hensyn til, når du træffer en beslutning; en beslutning, som du endda eksekverer lige under næsen på personen?

Det kan være frustrerende at skulle bede om tilladelse. Men hvis for eksempel din nevø står over dig i det formelle hierarki i familievirksomheden, kan du ikke bare ignorere det, fordi han er din ‘lille, irriterende nevø’.

Indrømmelse herfra:

Jeg ved blandt andet det her, fordi jeg engang selv har prøvet at være den, der brød ‘kommandovejen’ i en familievirksomhed. Og jeg kunne finde på grunde til, at det var noget nær bydende nødvendigt. Men det var ikke – og bliver aldrig – en konstruktiv måde at gøre sin indflydelse gældende.

Hvis du virkelig mener, at dine beslutninger er bedre end dine overordnedes, må du håndtere det på den eneste rigtige måde:

Den professionelle.

Med åbenhed, respekt og accept i forhold til de formelle beslutningskompetencer.

Også i en familievirksomhed.

Har I brug for hjælp til at håndtere relationerne i ejerfamilien? Så kontakt mig helt uforpligtende for at høre, hvordan en rådgiver kan hjælpe.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Og få løbende informationer & nyheder
Se også disse indlæg
Eva Fischer Hansen

Eva Fischer Hansen

Hendes dybe indsigt, men alligevel praktiske rådgivning, bringer nyt håb og fornyelse til de mennesker, der arbejder for familie- eller stifter-ejede virksomheder

Mere om Eva