Er familievirksomheden attraktiv for næste Generation?

Vi kan gøre familievirksomheden attraktiv for næste generation. Men det kræver, at vi lytter til dem og ikke tvinger en fremtid i virksomheden ned over hovedet på dem.

Det er et faktum. De færreste familievirksomheder når at blive 5. generation. Og ikke overraskende er netop generationsskiftet kritisk for virksomhedens fremtidsudsigter.

Ikke alle familievirksomheder har bedst af at blive i familien. Men hvis du driver en familievirksomhed, og du vil være sikker på, at næste generation og virksomheden får en fair chance for en fælles fremtid, er der nogle specifikke ting, du kan gøre:

✅ Tag dig tid til dine børn, så ikke familievirksomheden bliver husket som en ond tidsrøver, men måske som et sted, hvor de kunne komme på besøg, og muligvis endda have det sjovt.

✅ Fortæl dine børn om virksomheden, hvad den bidrager med, og hvad den betyder for jeres familie og for andre.

✅ Giv dine børn et fritids- eller studiejob i virksomheden, så de lærer den og dens værdier at kende indefra, og så de udvikler en følelse af at være en del af den.

Og når de bliver lidt ældre:

✅ Giv ikke de unge mennesker fornemmelsen af, at de skal gå ind i virksomheden for din eller forfædrenes skyld. Det kan vække en tung pligtfølelse, og sådan en er ikke nødvendigvis et godt incitament til at engagere sig i en virksomhed.

✅ Gå aldrig ud fra, at generationsskiftet er en formssag, for det kan være en overraskende svær proces, hvor alle både i fællesskab og hver for sig skal nå til en afklaring omkring deres fremtidige roller.

✅ Lyt til næste generation og sæt pris på deres input, selvom du ikke altid er enig. Hvis de skal finde deres egne ben og føre virksomheden sikkert videre, må du stole på dem og vise, at du gør det.

Måske finder dine børn ud af, at de hellere vil noget andet end at føre virksomheden videre eller eje den.

Men ved at give dem muligheden for selv at komme til den erkendelse, har du sikret dig, at det ikke er dig, som skubber dem væk fra en fremtid i familievirksomheden.

Du gør reelt også noget andet ved at invitere næste generation indenfor, længe inden du selv slipper tøjlerne.

Du skaber en situation, som rettidigt kan gøre det klart for alle, herunder næste generation selv, om næste generation er egnet til at føre virksomheden videre, eller om alle formentlig ville blive lykkeligere med nogle andre rollefordelinger.

Hvad er dine erfaringer med generationsskifte?

Læs også om lønninger som kilde til konflikt i ejerfamilien.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Og få løbende informationer & nyheder
Se også disse indlæg
Eva Fischer Hansen

Eva Fischer Hansen

Hendes dybe indsigt, men alligevel praktiske rådgivning, bringer nyt håb og fornyelse til de mennesker, der arbejder for familie- eller stifter-ejede virksomheder

Mere om Eva